skip to Main Content

Invertir en Gestió de Persones

Les empreses per millorar la seva competitivitat han invertit en tecnologia, màrqueting, reducció de costos energètics, laborals o estructurals, entre altres accions. Aquestes inversions són d’una quantia elevada i el benefici del seu retorn, a vegades, és poc clar, pel que en múltiples ocasions aquesta inversió es percep com un cost, posant en dubte l’efectivitat de l’augment de la competitivitat de l’organització i afectant negativament la tresoreria en una època en què les facilitats de finançament són més aviat escasses.

Les empreses han comprès que la supervivència a llarg termini passa per oferir productes o serveis de qualitat. Qui no hagi entès aquestes dues premisses ja sap el risc que corre.

Vegem uns exemples.

  • Parlant amb una client em va explicar que va voler  comprar una peça de roba a un establiment de moda femenina. Es va interessar per una camisa, però al provar-se-la  no es trobava especialment còmode amb ella, pel que va recórrer a l’assessorament de l’empleada. Aquesta li va respondre amb un desinterès certament perceptible, de manera que la meva client va optar per no comprar i desplaçar-se fins un altre establiment de la mateixa propietat (sense ser una cadena nacional, hi ha tres a la ciutat). En aquest segon establiment sí va trobar el tracte i el consell que va trobar a faltar en l’anterior. Conseqüència: no tornarà a la primera botiga. En el cas que en comptes de posseir la propietat tres establiments només hagués estat un, haurien perdut un client per sempre.
  • El propietari d’un establiment comercial decideix prescindir del seu empleat més valuós substituint-lo en el seu lloc per un familiar molt proper, provocant que l’antic treballador, gran coneixedor del sector i amb unes competències professionals elevades, davant la seva nova situació laboral, es decideixi a establir el seu propi negoci arrossegant a un gran nombre de clients de la seva anterior ocupació, coneixedors de la seva completa vàlua professional.

Indefectiblement s’ha de considerar que les inversions exclusivament basades en equips i tecnologia, encara que necessàries, no podran assegurar l’èxit sense una capacitació dels col · laboradors, per lo que serà necessari tenir aquest factor en compte. Molts empresaris s’han topat amb aquesta certesa concloent massa tard: s’han efectuat inversions en equipament, tecnologia o processos i el resultat no ha estat l’esperat. Evidentment, el progrés ha existit, però no el suposat, de manera que una ombra de desencís  recorre als directius de les empreses. Habitualment no es considera a la persona com la peça clau del trencaclosques de la organització. Els millors mètodes o els millors equips tecnològics no donaran el seu resultat si darrere no hi ha un ésser humà compromès i competent professionalment.

Cal un alineament entre objectiu empresarial i persona, des del directiu fins el col · laborador, sigui aquest de coll blau o coll blanc. Malauradament molts empresaris no consideren la inversió, no és un cost, en el desenvolupament i capacitació dels seus empleats com una cosa transcendental, menyspreant que les persones són el recurs que més pot aconseguir augmentar la seva productivitat, amb una inversió menor.

Proposo aquestes reflexions:

  • per augmentar la productivitat d’una empresa mitjançant l’adquisició de nous equips; quina inversió seria necessària?
  • Seria preferible implementar una metodologia que suposés una millor gestió de persones i aconseguir el mateix augment de la productivitat amb una despesa molt menor?
  • Per què invertir grans quantitats de diners si les persones no tenen les habilitats tècniques o emocionals necessàries?
  • De què serveix tenir un bon producte amb una bona relació qualitat / preu si la persona que el comercialitza no té l’actitud necessària?

Les persones som el “recurs” oblidat. Amb una ínfima inversió oferim un rendiment molt elevat amb un efecte multiplicador en el creixement empresarial realment notable. Les oportunitats i fortaleses de les empreses sorgeixen del compromís dels seus empleats però això no brolla espontàniament sinó que ha de ser alguna cosa planificada, promoguda i executada per la direcció, la qual ha de donar exemple.

L’única solució per arribar al nostre mercat és oferir al client el millor producte al millor preu i la clau per quadrar aquesta equació som les persones. Promoure una Nova Cultura de Gestió de Persones ha de ser el nou paradigma diferenciador en les nostres empreses.

Manel Macià Martí

Director  a TALENTIA GESTIÓ

Back To Top
×Close search
Search
Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Deixa'ns un missatge i contactarem amb tu rapidament!