skip to Main Content

Es seleccionen persones, no càrrecs

Navegant per les xarxes porto ja temps sorprenent-ne com diverses consultores, i la majoria d’elles de gran reconeixement, s’anuncien com a especialistes en selecció de perfils executius o directius. La meva pregunta és la següent: quina diferència hi ha entre seleccionar un cuiner o un director d’operacions?

Si obviem les diferències entre les seves habilitats tècniques, ens  quedem davant de dues persones amb diferents competències sobre les quals s’hauria de focalitzar, realment, el procés de selecció. En la descripció del lloc de treball han de figurar les seves competències professionals i actitudinals. Dit l’anterior, i havent deixat clar com es realitza un procés de selecció per competències, queda exposat que no hi ha cap diferència entre un procés o un altre. Són simplement, persones…

Possiblement una consultora pot haver seleccionat major nombre de perfils executius que una altra però això no suposa cap avantatge competitiu davant d’una consultora especialitzada en selecció per competències, per exemple. És més, tots “pesquem” en el mateix riu: bases de dades (es tornen obsoletes en una brevetat inaudita), portals d’ocupació, xarxes, referenciats, contactes o Linkedin.

El client, l’empresa, desitja per al lloc a cobrir un professional que s’adapti actitudinal i tècnicament a l’entorn professional on haurà de desenvolupar la seva tasca. L’organització necessita un gran tècnic però així mateix una excel·lent persona. Per molt apte que sigui en la seva vessant tècnica pot provocar uns estralls de dimensions siderals si les seves competències, com per exemple, comportament amb la resta de l’equip de treball, o amb els clients, sense iniciativa o autonomia, la seva nul·la capacitat de comunicació o compromís , la seva falta d’orientació als resultats amb qualitat, la seva negativa capacitat d’aprenentatge, entre diverses competències requerides per les empreses, no són les adequades en el lloc de treball.

Tot l’exposat en aquest article demostra que la marca personal d’una consultora de recursos humans no la indica el volum de processos realitzats, si no la seva especialització en una o altra metodologia de procés o tecnologia innovadora. En el cas que he descrit la Selecció per Competències seria la marca personal.

L’èxit pot venir per part d’una petita consultora especialitzada i no necessàriament d’una consultora gran…

Manel Macia Martí

Director a Talentia Gestio

Back To Top
×Close search
Search
Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Deixa'ns un missatge i contactarem amb tu rapidament!