skip to Main Content

Millorar productivitat amb Gestió per Competències

Millorar productivitat amb Gestió per Competències? Quan una empresa d’Igualada ens va sol·licitar el nostre servei de selecció, ens va sorprendre que en la descripció del lloc de treball no ens demanessin habilitats tècniques, si no exclusivament competències, concretament: conducció d’equips, dinamisme-energia, capacitat d’aprenentatge, negociació, comunicació , compromís, empatia/assertivitat, iniciativa, planificació i organització.

Les empreses han vist clar des de l’inici de la crisi que per sortir d’aquesta s’ha d’augmentar la competitivitat amb més inversió i/o menor despesa en personal.

El primer, fins ara, ha estat tasca molt àrdua per a les organitzacions per la falta de crèdit o les dificultats financeres de les mateixes.

millorar productivitat amb gestió per competències

Reduir la despesa en personal ha estat més fàcil per les facilitats que ha proporcionat la reforma laboral, tot i que moltes empreses han acomiadat empleats competitius, pel menor cost de l’acomiadament d’aquests, o no han pogut reduir la plantilla, per l’alt cost que els suposaria a causa de la dualitat del nostre sistema laboral, veient-se abocades al tancament o a una minva important de la seva competitivitat.

En l’actualitat, on sembla s’inicia una tímida recuperació econòmica, si els polítics no ho impedeixen encara més, les empreses comencen a contractar més empleats, produint-se un fet, que potser abans de les crisis no era tan majoritari, el qual consisteix en que els nous contractats són seleccionats més per les seves actituds professionals, competències, que per les seves habilitats tècniques.

No vol dir això que el cv i l’experiència no siguin factor discriminatori en els processos de selecció, però sí que els nous membres que ingressin a les empreses posseeixin les competències demandades per aquestes, en la descripció del lloc de treball, en un alt grau. Això possibilitarà que en un futur, el valor que oferirà el nou empleat sigui molt superior al cost d’aquest i contribueixi a l’augment de la competitivitat de la seva àrea o de l’empresa.

Seleccionar per competències no és vedat exclusiu de càrrecs tècnics o directius. Hauria de ser moneda comuna en tots els processos de selecció. Invertir en una excel·lent selecció no és una despesa, al contrari, és una “arma” que totes les empreses tenen a la seva disposició, és clar si l’empresa o el responsable del procés està capacitat professionalment per aquesta diferent metodologia de selecció.

La selecció és tan sols un pilar de la Gestió per Competències. Abans hi ha la descripció de llocs i posteriorment l’avaluació.

Les empreses han de conèixer, siguin aquestes pimes o grans, que el diferencial competencial no està en la tecnologia o l’utillatge, sinó en una excel·lent Gestió de Persones.

Manel Macià Martí

Back To Top
×Close search
Search
Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Deixa'ns un missatge i contactarem amb tu rapidament!