skip to Main Content

Per què seleccionar per competències? (II)

L’any 2014 escrivim la primera part de Per què seleccionar per competències? i mai no arribem a imaginar que 8 anys després estigués tan d’actualitat el títol i el contingut del mateix. Doncs sí, sembla que s’ha trigat, al nostre país, a donar un reconeixement primordial al fet que el valor principal d’una persona candidata davant de la posició a cobrir, no són els títols o experiència demostrada, sinó les seves actituds.

Es parla actualment de upskilling o reskilling, de soft skills, de tal o tal competència és necessària per a un eficaç desenvolupament en una posició concreta, de quines són les competències més demandades per les empreses en un futur proper i tota aquesta literatura ens porta a la conclusió de l’anteriorment esmentat al primer paràgraf: el que decideix l’èxit en una posició són les competències, les actituds de la persona.

Després de l’experiència adquirida aquests anys, ens continua sorprenent que hi hagi empreses que encara apostin més pels títols o l’experiència que per les competències, reforçades amb una formació impecable, d’una persona candidata a una posició. Últimament i fruit de la coincidència, a Talentia Gestió, hem cobert múltiples posicions en les quals ha primat la persona davant del cv. Hem vist candidats/es, joves majoritàriament, amb un potencial sorprenent, sincerament, el qual a instàncies nostres hem aconseguit que prevalguús en el procés de selecció les actituds davant del seu valor acadèmic o experiencial. Hem “descobert” perfils en persones que mai no haguessin imaginat que el seu futur professional passaria per una ocupació en la qual es desenvolupen a la perfecció i, per descomptat, amb èxit professional (i econòmic), i, en conseqüència, hem aconseguit reorientar a aquestes persones, i amb èxit, cap a una nova professió amb la nostra satisfacció de veure com abandonaven les llistes de la desocupació o reorientaven la seva carrera professional cap a una ocupació més d’acord amb els seus desitjos.

Per finalitzar aquest article, només m’agradaria deixar per fet que nosaltres no hem descobert res de nou, ja que la selecció per competències és una metodologia descoberta pel psicòleg nord-americà David McClelland el 1973 en què ens va definir les competències com “una característica subjacent a un individu que està causalment relacionada amb criteris referenciats amb el desenvolupament efectiu o superior en un treball o situació”. Aquesta és la base de l’èxit en un lloc de treball.

Hem de conèixer quines són les competències (actituds) necessàries per aconseguir l’èxit en un lloc de treball i a partir d’aquesta definició trobar la persona que atresori, en gran mesura, aquestes competències requerides. Res més simple però gens senzill.

Les persones són la font del triomf en una posició per sobre de metodologies o tecnologies

Manel Macià

Director a TALENTIA GESTIÓ

Back To Top
×Close search
Search
Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Deixa'ns un missatge i contactarem amb tu rapidament!