skip to Main Content

Formació: l’únic camí cap a l’excel·lència empresarial

 

Quantificar els beneficis econòmics de la formació en les empreses és difícil, però sí, es pot, i és el nostre objectiu professional, donar-lo a conèixer.

No em refereixo als beneficis econòmics directes que poden arribar al 10 % de l’import de la formació en l’impost de societats . A més d’això , els costos de la formació compten com despesa oferint beneficis fiscals per a l’empresa en l’impost de societats o irpf .

Vull demostrar que un desenvolupament de les competències , tècniques o emocionals , incideix en els resultats empresarials . Com ? Molt senzill , i econòmic , si utilitzem els fons a disposició de les empreses , com descrivia en el meu anterior post : ” Formació : clau en el creixement professional i empresarial ” . Un exemple.

  • Un empleat de base que tingui un treball mecànic i rutinari , se li pot formar en ergonomia o habilitats tècniques innovadores , més saludables i eficients , amb les que pot arribar als objectius establerts amb menor esforç en disminuir la fatiga , podent centrar-se l’operari en una major observació de la qualitat del producte, i fins i tot , augmentar la productivitat .

El cansament i la desincentivació causades per la rutina es pot alleujar , proporcionant a l’empleat un entorn de treball en el qual prevalgui un clima laboral de motivació , compromís i satisfacció per la feina que realitza. La finalitat és fer-l’ho còmplice dels objectius empresarials .

formació:lúnic camí cap a l'excel·lència empresarialÉs important proporcionar al col · laborador , tanmateix, formació , en àrees que li suposen un desenvolupament professional , cosa que s’ha mostrat com una de les millors vies per aconseguir el compromís dels col · laboradors .

  • El supervisor o directiu de línia és el que ha de satisfer un clima laboral adequat perquè l’empleat desenvolupi la seva tasca amb interès ; la pressió , els maltractaments , les coaccions o les vexacions , no són, en absolut, factors desenvolupadors d’un eficient acompliment. Possiblement arribaran les metes productives exigides , però els costos en absentisme i en ” autisme” laboral , encara que han disminuït per l’efecte de la crisi , no per un canvi en la gestió de persones , continuen sent elevats si ens comparem amb països amb alts índexs de productivitat .

Formar aquests responsables en competències bàsiques , assertivitat , autoestima o empatia , i en metacompetències específiques, comunicació , orientació al client intern , col · laboració o treball en equip , són els fonaments d’una gestió d’equips en el qual el compromís i la motivació són els conductors del clima laboral .

  • Els directius , gerents o propietaris han de ser conscients que el seu paper va més enllà del merament administratiu o supervisor . Han d’involucrar-se en profunditat en el desenvolupament del seu actiu més preuat : les persones . Encara que sigui una empresa en la qual la major part de les seves funcions productives es realitzen manualment , com és el cas de l’exemple , els seus autors són persones , que amb més o menys formació acadèmica , són les responsables que el producte que el client adquireixi compleixi les seves expectatives. S’ha de proporcionar al col · laborador un entorn en el qual desenvolupi les seves funcions amb màxima comoditat emocional i física i és aquí on la formació dels directius en habilitats directives , lideratge , visió estratègica o conducció de persones , mostra el seu valor . La direcció ha de garantir als directius de línia o supervisors , la capacitació necessària per al eficient exercici dels seus càrrecs dissenyats al voltant de la missió , visió i valors establerts.

Sabem que hi ha treballadors que rebutgen o menyspreen la formació . Supervisors o directius de línia incapaços per desenvolupar competències en Intel · ligència Emocional . Directius , gerents o propietaris incapaços de reconèixer el valor de les persones a l’empresa , però aconseguir el canvi és relativament fàcil i econòmic .

Si tant patronal i sindicats accedissin al segle XXI i els nostres representants polítics s’oblidessin de promocionar polítiques laborals a l’americana , amb les que es pot estar o no d’acord , però amb costos xinesos , que és el que pretenen , i es centraran en difondre els beneficis que les persones podem aportar a les empreses , ens estalviaríem ser els campions en atur , hores perdudes per vagues o absentisme , per exemple.

Manel Macià Martí

Director  a TALENTIA GESTIÓ

Back To Top
×Close search
Search
Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Deixa'ns un missatge i contactarem amb tu rapidament!