skip to Main Content

Facilitar l’avaluació per competències a pimes

Facilitar l’avaluació per competències a pimes? Fa uns dies vaig assistir a una conferència sobre comunicació interna, conduïda per la responsable d’una gran multinacional farmacèutica i ens va descobrir una eina que jo desconeixia. Es tracta d’un aparell que conté dos botons amb dues opcions i que ha d’estar a l’abast de tot el personal, per exemple a l’entrada de l’ascensor: pots escollir entre he passat una bona jornada/he passat una mala jornada.

Uns dies abans l’adjunta a gerència d’una empresa d’instal·lacions, estava amoïnada perquè en el mes passat no s’havien assolit els objectius establerts per la direcció.

La passada setmana vam quedar consternats per l’accident de GermanWings. Un dels retrets que es poden fer, és la freqüència massa espaiada de les anàlisis psicològiques que se’ls hi fan als pilots de les companyies  aèries.

facilitar l'avaluació per competencias a pimes

Aquests tres casos em van donar a pensar en; perquè no s’avalua per competències, en les pimes i micropimes i, si és fa, perquè la periodicitat tant ample d’aplicació?

La resposta a la pregunta és variada: el cost en diners, pèrdua de temps, software certament complexos i estandarditzats, desconeixement de l’existència d’aquestes eines, creença de que aquestes eines tant sols es poden aplicar a les grans empreses, etc. Perquè les petites empreses puguin gaudir d’aquesta eina d’avaluació, tant sigui avaluació de l’acompliment, 360º o de clima laboral, eines que ajuden a millorar la productivitat dels empleats, hem de facilitar els coneixement dels avantatges i  guanys que proporcionen.

Avaluar per competències permetrà a les empreses:

  • saber perquè els empleats no acompleixen amb els objectius assignats.
  • Valorar el clima laboral.
  • Conèixer si els gerents, directius o responsables aconsegueixen un lideratge efectiu.
  • Oferir una retribució, salarial o en beneficis socials, acord amb el valor aportat.

L’objectiu és aconseguir un guany en competitivitat en aquestes empreses, i per tal motiu ens hem posat a treballar per a assolir-ho dissenyant un senzill software a l’abast, tant pel cost de la inversió, que recuperaran en un breu lapse de temps, com per la seva facilitat d’utilització, de qualsevol empresa que ho demani, sigui aquesta de dues o de tres centes persones, per exemple.

Es tracta d’una eina que permet:

  1. Avaluar les competències demandades per l’empresa. Aquestes seran prèviament definides per la nostra organització i seran sempre visibles per l’avaluador.
  2. Conèixer els comportaments associats a la competència i sobre els que s’efectuarà l’avaluació. Aquests seran definits per l’empresa doncs, encara que la competència estarà prèviament definida, els comportaments associats a aquesta poden diferir entre empreses. Per exemple, els comportaments de la competència “compromís” poden estar diferentment definits en un comerç que en una multinacional, encara que tots entenem el mateix el que “és estar compromès”.
  3. La periodicitat d’avaluació. Per la seva facilitat d’utilització, via web, tablet o mòbil, es podran efectuar les avaluacions tants dies com és vulgui quedant enregistrats en dues gràfiques. Una amb el registre acumulat dels períodes avaluats i l’altra amb el resultat final de l’avaluació. Aquesta última gràfica mostrarà tant el grau de desenvolupament observat en la competència com el mínim requerit per l’empresa, podent observar-se el diferencial, gap, existent.
  4. Amb la mateixa eina es podran fer avaluacions de l’acompliment, 360º o de clima laboral, tant sols canviant les competències a avaluar i la definició dels comportaments. En el cas de l’avaluació de clima s’introduiran els factors a avaluar.
  5. Els comportaments de cada competència o factors, es podran ponderar per ordre d’importància, si és desitja, doncs sempre un comportament o factor se li pot donar més importància que a l’altre.

S’ha de posar a l’abast de qualsevol empresa eines que els permetin millorar el seu compte de resultats i no hi ha res millor que una eficient gestió de persones per aconseguir-ho.

Manel Macià Martí.

Director a Talentia Gestió.

Back To Top
×Close search
Search
Obrir xat
1
Necessites ajuda?
Deixa'ns un missatge i contactarem amb tu rapidament!